Aktuality
12 chutí Levoče – Veľkonočná hrudka
Čo chalupa, to slávna kuchárka, hovorilo sa voľakedy. Kuchárske umenie sa odovzdávalo mladšej generácii priamou skúsenosťou v generačne zdieľaných kuchyniach alebo cez opatrované (tiež dedené) „písanky“ – zošity ručne zapisovaných receptov.
Levočanka Mária Majerská zbierala kuchárske zručnosti rovnakým spôsobom a keď pred rokmi vypomáhala v školskej kuchyni, inšpirovala mladšie kuchárky a odovzdávala svoje praktické skúsenosti ďalej.
Pani Mária Majerská si nevie Veľkú noc predstaviť bez údenej šunky, vajíčok a veľkonočnej hrudky. Každý rok pripravuje pre svoju rodinu rovnaké menu a ako nejedna iná mama pripraví zo všetkého sebe aj rodinám svojich detí. Recepty alebo postupy neinovuje, sú vždy rovnaké, rokmi overené. Mnoho dobrôt, najmä kysnutý koláč k veľkonočnej šunke bez plnky, pripravuje vo väčšom množstve, aby bolo pre ňu, aj pre rodiny jej detí. Ak keď dcéry ovládajú prípravu všetkých maminých dobrôt, tvrdia, že koláč od mamy je najlepší. Chápeme.
Azda najdôležitejšiu súčasť veľkonočného hodovania tvorí v rodine pani Majerskej syrek – veľkonočná hrudka, ktorú pripravuje vždy v rovnakom pískajúcom hrnci, aby hmota neprihorela.
„Desať vajíčok rozšľahám osobitne v miske a pridávam ich do litra studeného mlieka s lyžičkou vegety, soľou, korením a pažítkou a na sporáku od samého začiatku v pískajúcom hrnci miešam. Keď sa začne hmota zrážať a vyzerá ako tvaroh, do vopred pripravenej gázy v sitku hmotu prelejem, zavesím zo štyroch rohov a vareškou – lebo je to ešte horúce – stláčam, aby hrudka stiekla. Do chladničky hrudku odložím, až keď úplne vychladla.“
Dá sa ušetriť čas v dnešnej rýchlej dobe a vliať rozšľahané vajíčka až do horúceho mlieka? Pani Majerská to neodporúča, „vajíčka by sa zrazili príliš skoro.“
Ďakujeme za recept aj radu. Okrem pokojných a radostných veľkonočných sviatkov prajeme aj dobrú chuť k všetkým dobrotám vašich veľkonočných prestretých stolov.
Text a foto: Eva Malíšková