Aktuality

Levočské babie leto je kultúrnym sviatkom vážnej hudby v Levoči svetového formátu

Red Minimalist Fashion New Blog Post Announcement Instagram Post – kópia (14)

David a Naďa Conwayovci chystajú v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom a Mestom Levoča 17. ročník medzinárodného festivalu vážnej hudby Levočské babie leto. Festival je dlhodobo vrcholným podujatím kultúrnej jesene v Levoči a jedno z najvýznamnejších kultúrnych podujatí roka. Na koncertoch opäť vystúpia svetoznámi interpreti aj zoskupenia, festival ponúkne svetovú premiéru i netradičné spojenia účinkujúcich.

Aktuálne pripravujete 17. ročník Levočského babieho leta. Čo stálo pred 17 rokmi za vznikom festivalu?

Naďa Conway: „S organizáciou Levočského babieho leta sme začali, keď sme kúpili tento dom. Navštevovali nás známi, ktorí boli prekvapení a očarení, aká je Levoča krásna, a že Slovensko je plné hradov a hôr. Povedali sme si, že musíme urobiť niečo, aby to ľudia uvideli, aby uvideli krásu Levoče a tejto krajiny.”

David Conway: „Povedal som, že tu musíme zorganizovať hudobný festival. O organizácii takéhoto podujatia sme nevedeli takmer nič, ale poznali sme veľa skvelých hudobníkov. Vedeli sme, že Levoča bola v minulosti križovatkou ciest, kultúrne aj ekonomicky, tak sme dúfali, že trochu oživíme tohto ducha. Našim hudobníkom – priateľom sme povedali, že na podporu festivalu nemáme peniaze, ale že Slovensko je krásne, pivo je tu veľmi dobré, dievčatá sú prekrásne a všetci prišli.”

 

Prečo ste v organizácii festivalu pokračovali? Prečo ste zotrvali v tomto úsilí?

David Conway: „Pretože sme šialení. Nikto nám neplatí, no máme fantastickú podporu zo strany mesta. Priestory aj personál nám poskytujú zdarma. To je úžasné, bez toho by festival nemohol existovať.”

Naďa Conway: „Už od druhého ročníka sme získali finančnú podporu z Fondu pre umenie a Hudobného fondu.”

David Conway: „Na východnom Slovensku sme určite jediným takýmto festivalom, ktorý je medzinárodný a účinkujú na ňom svetovo uznávaní hudobníci. Prinášame ľuďom hudbu, ktorú chcú počúvať, ale zároveň aj takú, o ktorej si myslíme, že by ju mali počuť.”

Naďa Conway: „Levočania sa nás už medzičasom stále pýtajú, čo nové prinesie ďalší ročník festivalu. Dramaturgom festivalu je David a naša dramaturgia je veľmi neobvyklá. Počas uplynulých 16 rokov sme mali množstvo slovenských aj svetových premiér, do programu zaraďujeme aj novú a modernú vážnu hudbu. Spájame účinkujúcich zo Slovenska aj zahraničia. Na každom festivale je zastúpená aj slovenská hudba.”

David Conway: „Vždy na festivale znie aj hudba zabudnutej generácie, najmä židovských skladateľov, ktorí zomreli počas vojny v koncentračných táboroch. To sú naše dôvody, prečo v tom pokračujeme. Levočania nás už poznajú a máme už svoje obecenstvo, za ktoré sme vďační, hoci je Levoča malé mestečko.”

 

Bez vášho festivalu by sa do Levoče určite takáto hudba nedostala. Priblížme si tohtoročný program.

David Conway: „Tento rok máme 6 koncertov. Začíname koncertom, ktorý zabezpečilo Mestské kultúrne stredisko. V pondelok 16. septembra o 19.00 hod. vystúpi v Evanjelickom kostole v Levoči Litomyšlský symfonický orchester. Keďže tento rok je Rokom českej hudby, zahrajú skladby Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetanu. Na tomto koncerte zaznie svetová premiéra dvoch častí z kantáty „Pověsti české“ – Svítání nad českou vlastí (baryton) a Slovutná kněžno naše (soprán, zmiešaný zbor) pod vedením Davida Lukáša. Na tento koncert je voľný vstup. V utorok je pripravený koncert Moyzesovho kvarteta (Slovensko), ktoré sme spojili s Markom Vinerom, klaviristom z Veľkej Británie, a Robertom Vivarim, kontrabasistom zo Slovenska. Vo štvrtok prichádzajú naši priatelia z Maďarska, Haydn Barytontrio z Budapešti, ktorí sa predvedú spolu s Philipom Sheffieldom, tenorom z Veľkej Británie. Tento koncert sa uskutoční v Galérii mesta Levoča. V piatok sa uskutoční nádherný koncert Philipa Sheffielda a Marka Vinera, ktorí predvedú celý cyklus 24 skladieb „Winterreise“ Franza Schuberta. Posledné dva koncerty v sobotu a nedeľu budú úžasné. Sme nadšení, že do Levoče príde jedno z najznámejších kvartet na svete, Wihanovo kvarteto z Českej republiky. Hrajú po celom svete a chceli prísť do Levoče. Líder tohto kvarteta u nás už účinkoval a navrhol to svojim kolegom a oni súhlasili. Zahrajú kvartetá Leoša Janáčka, Sláčikové kvarteto d mol op. 34 Antonína Dvořáka a Sláčikové kvarteto Z môjho života Bedřicha Smetanu.”

Naďa Conway: „Tento ročník je skutočne výnimočný.”

David Conway: „To je náš príbeh. Na festivale vystúpili hudobníci z celého sveta a radi sa k nám vracajú. Mnohí sa do Levoče zamilovali. Viedenské klavírne trio, najlepšie na svete, u nás vystúpilo už štyrikrát. Našou ambíciou bolo pozdvihnúť status Levoče na vyššiu úroveň a verím, že sa nám to podarilo.

 

Súčasťou festivalu bude tento rok aj výstava.

DC: „Áno, Galérii mesta Levoča zapožičiame diela českého maliara a grafika Tavíka Šimona, ktorý miloval Slovensko.”

Aká je vaša ďalšia vízia festivalu?

DC: „Už sme trošku unavení, máme 74 rokov. Nevieme, ako bude pokračovať Fond pre umenie, ale dúfame, že budeme vo festivale pokračovať. Máme podporu Mestského kultúrneho strediska a Mesta Levoča, budeme optimistickí. Tento rok nás navštívi aj britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker, ktorý si vypočuje piatkový koncert a prijme ho aj primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.”

 

Tešíme sa na tento ročník podujatia, pozývame Levočanov a organizátorom prajeme bezproblémovú prípravu festivalu.

Galéria