Aktuality

Konferencia o ochrane kultúrneho dedičstva v Levoči úspešne prebehla

IMG_9680

Levoča, 10. október 2024 – V historickom meste Levoča sa uskutočnila významná konferencia venovaná ochrane kultúrneho dedičstva, ktorá bola súčasťou projektu „Tajomná Levoča bez hraníc“, kód projektu: FBR03-012. Toto podujatie, spolufinancované z finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu na roky 2014-2021, sa konalo v priestoroch radnice na Námestí Majstra Pavla a privítalo odborníkov z oblasti pamiatkovej starostlivosti, histórie, architektúry a reštaurovania.

Bohatý odborný program

Konferencia odštartovala registráciou účastníkov a úvodnými príhovormi organizátorov, ktorí zdôraznili význam bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a Nórskom v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva. Nasledovali odborné príspevky, ktoré priniesli nové poznatky o reštaurovaní a ochrane historických pamiatok Levoče.

Jedným z prvých príspevkov bola prezentácia PhDr. Dáše Uharčekovej Pavúkovej zo Spišského múzea v Levoči, ktorá hovorila o zbierkovom fonde múzea a jeho význame pre budúce generácie. Nasledovala historička PhDr. Mária Novotná, ktorá predstavila príbeh obnovy meštianskeho domu v Levoči, sídla SNM – Spišského múzea v Levoči, čím sa zdôraznil proces revitalizácie kultúrnych pamiatok.

Reštaurátorka Mgr. Eva Spaleková predstavila projekt reštaurovania exteriérového plášťa a chrámového mobiliáru Baziliky sv. Jakuba, jednej z najvýznamnejších pamiatok Levoče. Diskusia pokračovala medzinárodným príspevkom Paula Sagena z Nórskeho kultúrneho centra, ktorý sa venoval ochrane kultúrneho dedičstva v Nórsku.

Prínos pre ochranu kultúrnych pamiatok

Po prestávke nasledovali ďalšie prednášky zamerané na ochranu archeologických nálezov a urbanistický vývoj mesta. Ing. arch. Magdaléna Janovská hovorila o výzvach spojených s ochranou nálezov datovaných do roku 1400. Diskusia pokračovala analýzou verejného priestoru v historickom urbánnom prostredí Levoče, ktorú predstavila Ing. arch. Zuzana Suržinová.

Dôležitým bodom programu bol príspevok Ing. arch. Anny Gondovej, PhD., ktorá sa venovala autentickosti a integrite Levoče ako lokality svetového kultúrneho dedičstva. Konferenciu obohatil aj príspevok Marity Groten Heggstad o kultúrnom dedičstve v kontexte vzdelávania a diskusia o nehmotnom kultúrnom dedičstve, ktorú viedol Adam Bielek.

Sprievodný program a záverečné hodnotenie

Po skončení odborného programu účastníkov čakal sprievodný program, ktorý zahŕňal koncert Collegium TLT a vystúpenie Marity Groten Heggstad a Adama Bieleka. Títo umelci pridali kultúrny rozmer celému podujatiu a ukázali, že ochrana dedičstva nie je len o histórii, ale aj o jeho prezentácii v súčasnej tvorbe.

Konferencia bola úspešná nielen vďaka prínosným odborným diskusiám, ale aj vďaka spolupráci miestnych a zahraničných odborníkov. Podujatie podčiarklo význam ochrany kultúrneho dedičstva pre budúce generácie a zvýraznilo dôležitosť medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti. Mesto Levoča týmto projektom opäť potvrdilo svoje miesto ako jedna z kľúčových lokalít svetového kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Galéria