Aktuality

130 rokov od narodenia Karola Plicku

Red Minimalist Fashion New Blog Post Announcement Instagram Post (2)

Karol Plicka bol umeleckým fotografom, filmovým režisérom a kameramanom, etnografom, hudobným vedcom a dirigentom, publicistom a pedagógom. Jeho dokumentovanie folklóru na Spiši ho opakovane priviedlo aj do Levoče.

Karol Plicka sa narodil 14. októbra 1894 vo Viedni českým rodičom. Po skončení meštianskej školy v Českej Třebovej pokračoval v štúdiu na Učiteľskom ústave v Hradci Králove a následne na berlínskom a pražskom konzervatóriu. Na Komenského univerzite v Bratislave študoval v rokoch 1927 – 1931 hudobné vedy a dejiny umenia so špecializáciou na hudobnú folkloristiku a národopis.

Pôvodným zamestnaním bol učiteľ, no jeho záujem o tradičnú slovenskú kultúru ho v roku 1923 priviedol na Slovensko. Začal pracovať pre Maticu slovenskú ako zberateľ ľudových piesní. Zápisy robil v autentickom prostredí, ktoré zároveň fotograficky dokumentoval. Plicka bol priekopníkom dokumentárneho filmu, keďže kameru na svojich cestách používal už od roku 1926. V roku 1938 spoluzakladal  filmový odbor na Umeleckopriemyselnej škole v Bratislave. Po začiatku 2. svetovej vojny však musel zo Slovenska odísť kvôli vypätému nacionalizmu.

Po skončení vojny sa Plicka vrátil na Slovensko a zastával funkciu riaditeľa Slovenského filmu. Významne sa podieľal na vzniku Filmovej fakulty Akadémie múzických umení v Prahe v roku 1946. Stal sa jej prvým dekanom a tento post zastával až roku 1950. Aj na dôchodku sa ďalej venoval dokumentaristike – tvorbe antológií folklóru a fotografických publikácií.

Karol Plicka na Slovensku zozbieral viac než 40 000 piesní a okrem iných vydal Slovenský spevník (1961) a Zbojnícke piesne slovenského ľudu (1965).  Fotografie Karola Plicku vyšli vo viacerých knižných publikáciách, napr. Slovensko (1937), Praha královská (1940), Pražský hrad (1940), Československo (1974) a ďalšie. Bol tiež autorom viacerých dokumentárnych filmov. Za film Po horách, po dolách (1929) mu udelili   Zlatú medailu z Výstavy umenia vo Florencii. Prvý slovenský celovečerný zvukový film Zem spieva (1933) získal Pohár mesta Benátky na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Plicka sa podieľal aj na scenári filmu Jánošík (1935)

Plickova dokumentárna činnosť ho opakovanie priviedla na Spiš a do Levoče. Fotografoval národné parky, gotické a renesančné pamiatky a miestny folklór. Jednou z lokalít, kde sa natáčal film  Zem spieva, bola aj Levoča. V roku 1978 Plicka vydal fotografickú publikáciu Spiš a v roku 1980 obrazovú publikáciu Levoča. Pri jeho práci na Spiši mu pomáhali asistenti z levočského Klubu amatérskych fotografov. O Plickovom blízkom vzťahu s Levočou svedčí aj skutočnosť, že práve tu sa v roku 1970 konala premiéra filmu režiséra Martina Slivku Na počiatku bola pieseň venovaného Karolovi Plickovi.

Karol Plicka získal za svoju tvorbu viacero ocenení, napr. titul Národný umelec, Národnú cenu Slovenska alebo Rád Tomáša Garrigua Masaryka III. triedy.

Zomrel 6. mája 1987 v Prahe vo veku 92 rokov, no aj s manželkou je pochovaný na  Národnom cintoríne v Martine.

Mgr. Zuzana Dzimková

SNM – Spišské múzeum v Levoči

Galéria